• Lampášiky, pamiatka zosnulých, nielen Halloween

          • Na PVC si vytvorili štvrtáci v piatok pred prázdninami jesenné lampášiky a po  jesenných prázdninách si  pripomenuli pamiatku zosnulých i  deti, ktoré cintorín vôbec nenavštívili a aspoň takto symbolicky mohli zapáliť 🕯️. A. V. J. 

          • Trochu iná rodina

          • Niekto raz povedal, že láska rozdávaním rastie. A to v piatok 3.11.2023 prišli našim šiestakom a siedmakom porozprávať rodičia, ktorí sami seba nazývajú trochu inou rodinou. Mama Magdaléna a otec Julo so svojou dcérkou porozprávali našim žiakom o tom, ako to vyzerá v adoptívnej rodine. Keďže sa šiestaci tejto téme venujú na hodinách občianskej náuky, milá rodinka im to ukázala v praxi. Porozprávali ako prebieha adopčný proces, aké podmienky musí rodina spĺňať i to, ako svojim deťom rozprávajú o príchode do ich rodiny. Prednáška bola veľmi pútavá, niektorí počuli so zatajeným dychom, iní kládli zaujímavé a inšpiratívne otázky.

            Ďakujeme krásnej rodinke, že na hodinách budeme môcť čerpať z nových informácií  a do života si odnesieme myšlienku, že trochu iná v tomto prípade, znamená plná lásky a prijatia. 🏡👶🏼🩷

          • Antikvariát

          • Deti z prvého stupňa si vytvorili vlastný antikvariát kníh, aby sa so svojimi obľúbenými knihami a ich hrdinami podelili s ostatnými deťmi.  Priniesli aj staršie knižky, ktoré už doma dávno prečítali oni aj ich rodičia, keď boli ešte deťmi.  Takto si pripomenú hodnotu knihy, jej miesto v našom živote a naučia sa ich vážiť . Rozprávali sme si aj o citových hodnotách, ktoré sa k ním viažu.  Veríme, že týmto prispejeme k tomu, aby sa vrátili ku knihám a ich hrdinom. 

          • Krúžok výtvarných techník

          • Ani deti z krúžku výtvarných techník v októbri nezaháľali a usilovne tvorili. Naučili sme sa pracovať s rôznymi technikami a materiálom. Tvorenie bolo zábavné a výsledkom boli krásne dielka našich „umelcov“. Pred prázdninami sme sa rozlúčili strašidelnými kresbami kriedou na chodníku. Tešíme sa na ďalšie tvorivé chvíľky.

          • Halloween ŠKD

          • V jeden deň v roku sa v našej škole stretávajú všetci duchovia, čarodejnice, pavúky, čierne mačky, strašidelné rozprávkové postavičky. Už tradične sa tak deje posledný piatok pred jesennými prázdninami. Halloweenska párty školského klubu sa niesla v duchu tancov, piesní, skvelého jedla a smiechu. Na prázdniny sme všetci odišli s krásnymi spomienkami. 🧡🕸️👻🐈‍⬛🎃

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Deti z III. oddelenia ŠKD si v tomto týždni pripomenuli lásku a úctu k svojim starým rodičom. Počas výchovných oblastí si povedali o svojich starých rodičoch, čo majú radi, akí boli keď boli mladí i to čo majú na nich najradšej. A žiaden starký ani starká nezostali bez darčeka. Potešil ich krásny domček, ktorý deti vytvorili podľa toho ako to vyzerá u ich babičky.  V domčeku ich čakal krásny odkaz. Veríme, že všetky babky a dedkovia sa veľmi potešili.

          • Trpaslík Ahojček

          • Žiaci 4.triedy sa  zapojili do výtvarnej sútaže, ktorú vyhlásilo CVČ Ahoj, Piešťany a na hodinách výtvarnej výchovy s radosťou popustili uzdu fantázie a tvorili trpaslíka Ahojčeka, ktorý bude urcite super pomocníkom v každej záhradke pri jesenných prácach,lebo náradie už má každý trpaslík nachystané. Jeden má hrabličky, iný motyčku, či krhličku. Už sa tešíme na ich pomoc🍁🍂! A. V. J. 

          • Farby jesene v 2.B

          • 2.B sa celý týždeň spoločne s pani učiteľkou obliekala do farieb jesene. Pondelok - zelená, utorok - žltá, streda - oranžová, štvrtok - modrá/ fialová, piatok - červená. Nakoľko je 21.10. Deň jabĺčka spoločne sme si takto pripomenuli tento deň a ochutnali sme rôzne druhy ovocia najmä jabĺčka v piatok.

          • Šarkaniáda v ŠKD

          • Vietor nebýva kamarát detí. Musíme si vytiahnuť teplejšie bundy, niektorí si dať čapice, ktoré vietor častokrát odfúkne z našich hláv preč. Avšak v stredu všetky deti zo školského klubu čakali na ten najsilnejší vietor. Tak ako každý rok, aj túto jeseň ich čakala tradičná šarkaniáda. Na oblohe školského dvora lietali šarkany od výmyslu sveta. Jeden krajší ako druhý. Niektoré leteli vysoko, iné nízko, niektoré pomaly a pri iných sa deti nestihli ani obzrieť a už bol vysoko nad ich hlavami. Toto popoludnie si deti veľmi užili a jeseň privítali ako sa patrí.

          • Vesmír

          • Žiaci 4.A na hodine prírodovedy s pani učiteľkou Mgr.Vetríkovou preberajú tému vesmír. Dostali na domácu úlohu zadanie vyrobiť si 3D vesmír. Krásne projekty prezentovali Žiaci v triede a spravili si aj výstavku na chodbe.

          • Blokové vyučovanie u štvrtákov

          • V piatok – trinásteho sa štvrtáci veľmi tešili na posledné dve vyučovacie hodiny, lebo v rámci VLA/PVC mali tvoriť samostatne v škole projekty na tému - Vodstvo Slovenska.

            Dôležitá bola spolupráca vo dvojici, ktorá im bola pridelená, plánovanie, príprava materiálu na projekt, spoločné hľadanie prírodnín podľa dohovoru, vylosovanie témy.

            Prvý raz v histórii triedy prišli deti naozaj vzorne prichystané a mali všetko, čo potrebovali na svoje projekty. Dokonca chorá spolužiačka poslala svojej „dvojičke“ materiál, ktorý mala ona priniesť, aby ju nenechala „ v štichu“.

            Všetky projekty boli vzorne premyslené a deti ich s veľkou radosťou tvorili pri relaxačnej hudbe. Deti boli na svoje projekty náležite hrdé a pyšné a vystavili si ich v priestoroch spoločnej chodby pri triede.

            Okrem jednotiek ich hreje pri srdiečkach i pocit dobre vykonanej samostatnej práce bez pomoci „dospelákov“.

            A.V.J.

          • Námornícka imatrikulácia

          • Námorníci pozor! Pripraviť sa na dlhú deväťročnú plavbu oceánom základnej školy. Aj takto vítali deviataci – námorníci svojich malých kamarátov plavčíkov, prváčikov na tohoročnej imatrikulácii prvákov béčkarov na našej ZŠ, ktorá sa konala 11. 10. Zato piráti, chceli malých plavčíkov ku sebe, aby sa im starali o loď a aby im varili, ale pod podmienku, že nezvládnu úlohy, ktoré si pre nich pripravili. Naši malí plavčíci, boli však šikovní a všetky úloh zvládli úplne super. Tak pirátom zostalo len jedno - i naďalej sa musia starať o svoju loď sami. Prváčikov prišiel pozdraviť, porozprávať sa s nimi ako sa im darí, čo radi robia i pán primátor Peter Jančovič a pán zástupca primátora Ján Krúpa a zaželali im šťastnú plavbu až do deviateho ročníka. Video z imatrikulácie uverejnil FB Piešťanský týždeň.

            Námornícko – pirátsku imatrikuláciu pripravili žiaci 9. B – Alex Mihálik, Sofia Strečanská, Timea Košťálová, Dominik Tuchyňa a Michael Richtárik pod vedením pani Mikeskovej a triednej 1. B pani učiteľky Gregoričkovej.  Pani riaditeľka Podhradská, ako kapitánka námorníckej lode ZŠ F. E. Scherera, mohla prváčikov pasovať za žiakov našej školy. Na záver ich  čakala krásna, sladká a výborná námornícka torta, ktorú upiekli rodičia prváčikov. Prváčikovia si odnášali i imatrikulačné listy a malé ceny. Prajeme všetkým prváčikom krásnu plavbu až do deviateho ročníka. Mikesková

          • Krúžok : „ Objavujeme Piešťany“

          • V jedno krásne slnečné popoludnie zahájil svoju činnosť krúžok : „Objavujeme Piešťany“.

            Žiaci krúžku sa vybrali po stopách : „Piešťanskej abecedy“ – od Adama Trajana po Ľudovíta Wintera.

            A

            ....Adam v škole nesedel, abecedu nevedel...

            Takto sa začína básnička v prváckej čítanke. Náš Adam, o ktorom je reč sa však v škole asi učil veľmi dobre, veď patrí v našom meste medzi najvýznamnejšie osobnosti. O kom to hovoríme: Ak ste zvedaví, nájdite si písmenko T.

            „Piešťanská abeceda“ je knižka, ktorú v minulosti napísali žiaci našej školy a sú v nej abecedne zoradené významné momenty v dejinách nášho mesta a môžete ju nájsť na webe našej školy.

            https://9zspn.edupage.org/about/?eqa=dGV4dD10ZXh0L2Fib3V0JnN1YnBhZ2U9NA%3D%3D

            Na prvom stretnutí sme sa vybrali na Kúpeľný ostrov a absolvovali sme prehliadku kúpeľov. Deťom sa veľmi páčilo, dozvedeli sa veľa nového, porovnávali s tým, čo sa písalo v knihe a dostali sa i do priestorov , kde sa bežný turista nedostane. Obdivovali historické fotografie, skúsili liečivú termálnu vodu, postretali pacientov, ktorí čakali na procedúry. 

            Krúžok sa deťom veľmi páčil, o čom svedčia i priložené fotografie. Tešíme sa na naše ďalšie potulky mestom a okolím, aby sme naše Piešťany, dokonale spoznali.

          • Šmolková imatrikulácia

          • Z krajiny Šmolkov ku nám zavítali šmolkovia a šmoulinky, aby našich prváčikov „áčkarov“ pasovali za žiakov našej školy. Malí šmolkovia boli šikovní, všetky pripravené úlohy zvládli super a Gargamel sa zbytočne tešil, že si nešikovných šmolkov zoberie ku sebe.

            Prváčikov prišiel pozdraviť i pán primátor Peter Jančovič a zástupca primátora pán Ján Krúpa, ktorí sa s nimi porozprávali a dozvedeli sa, čo deti radi robia a ako sa tešia na dnešnú imatrikuláciu. Zaželali im veľa radosti, dobrých výsledkov a nech sa im darí až do deviateho ročníka. Video z imatrikulácie je uverejnené na FB Piešťanský týždeň.

            Imatrikuláciu pre našich prváčikov áčkarov pripravili dievčatá z 9. A triedy – Ema Paračková, Viktória Horňáková, Alexandra Paulovičová a Vanesa Masaryková pod vedením pani Mikeskovej a triednej pani učiteľky Sedlákovej.  Naša pani riaditeľka Podhradská pasovala deti za žiakov našej školy, po zvládnutí všetkých  pripravených  úloh. Zaželala im, aby sa im páčilo na našej škole, aby dobre zvládli nielen prvú triedu, ale všetkých deväť tried.  Malí šmolkovia  dostali imatrikulačné listy, malé darčeky a na záver ich čakala výborná, sladká, čokoládová torta, ktorú upiekla pani Galíková.

            Naši malí spolužiaci, nech sa vám darí a úspešne zvládnete všetkých deväť rokov na našej škole. Mikesková