• Olympijský deň pre MŠ

          • Olympijský deň pre škôlkarov pripravili naši deviataci v areáli školy. Detičky si zmerali sily v behoch na krátku a dlhú vzdialenosť, v skoku do piesku, v hode do diaľky a na cieľ, zdolali prekážkovú dráhu a silu svojich rúk si zmerali v preťahovaní lanom.

            Krásne počasie umocnilo športové výkony a radosť z pretekania. Nebolo dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa a preto každý pretekár dostal medailu, ktorá mu bude pripomínať dnešné preteky pod olympijskou vlajkou.

          • Šiestaci si vyrobili "meteorologické stanice"

          • Počas hodín fyziky sa šiestaci pokúsili vyrobiť nepodobeniny meradiel, ktoré sa nachádzajú  v meteorologických staniciach a niektorí z nich otestovali aj ich funkčnosť. "Kukátko" na poznávanie oblakov si vyrobili žiaci počas vyučovacích hodín informatiky.

          • Kynologický Klub Sĺňava

          • Dňa 7.6.2023 prišli na pôdu našej školy Kynológovia so svojimi psíkmi a predviedli deťom ZŠ aj deťom z MŠ Scherera rôzne aktivity. Medzi aktivitami pre žiakov bolo vyhľadávanie určeného materiálu, prvky poslušnosti, ovládanie psíka na diaľku len pohybmi rúk, prvky zadržania a obrany. So psikmi nám ukázali aj rôzne triky. Deti aj žiaci si ukážky užili a tešili sa z nich!

          • Lebopreto

          • Lebopreto  je názov knihy spisovateľa Michala Hvoreckého, ktorý nám prišiel knihu predstaviť a tiež iné knihy, ktoré napísal. Beseda s týmto autorom sa uskutočnila vo štvrtok 8.6. poobede v triede hudobnej výchovy a zúčastnili sa jej všetky oddelenia nášho ŠKD. Autor knihy nám všetkým prečítal mnohé príbehy z knihy, ktoré boli zaujímavé, vtipné a veselé. K napísaniu knihy autora inšpirovali jeho vlastné deti, s ktorými zažil mnoho veselých príhod a svojimi všetečnými otázkami mu spríjemňovali každý chmúrny deň.

          • Koncoročný výlet 6.A

          • Dňa 8.6. 2023 sme sa my, žiaci 6.A posilnení o milé deviatačky vybrali na koncoročný výlet. Našim cieľom sa stala Nitra. Ako prvý zdolaný bod sme si mohli odškrtnúť hrad. Pani sprievodkyňa nám ukázala najvyššiu i najnižšiu miestnosť tohto hradu. Zdolali sme 113 schodov. Alebo schody zdolali nás?

            Po tejto historickej zastávke sme si išli oddýchnuť na vláčik. Milý pán vodič nás povozil uličkami Nitry, kde sme stretli mnohých milých návštevníkov i domácich tohto krásneho mesta. Následne ako ďalší bod nášho programu bolo Svätoplukovo námestie. Majestátnosť Divadla Andreja Bagara, krásna fontána či upravené prostredie nám všetkým vyčarili úsmev na tvári. Ten nám nevzali ani dažďové kvapky, ktoré nás zastihli. Čo však vôbec nebol problém. Náš ďalší program bol na prehliadke historických áut a motoriek. Verili by ste, že sme si mohli vyskúšať i miesto vodiča? A keby len v aute. Virtuálna realita nás preniesla na rôzne miesta na motorkách či lietajúcom tanieri. Domov nás však už viezol autobus.  Koncoročný výlet sme si naplno užili a veríme, že nám dodá síl do posledných školských týždňov, ktoré nás čakajú.

          • Školský výlet 6.B a 7.trieda

          • 30. mája sa žiaci 6.B a 7. triedy vybrali na školský výlet do Banskej Štiavnice. Prezreli si štôlne v banskom skanzene, obdivovali zásobáreň vody tajch Klinger, prehliadli si Nový zámok a expozíciu v nej. Nakoniec sa na vlastné oči presvedčili, aké škody na historických budovách napáchal nedávny požiar. 

          • Ekologický čin roka

          • Naša škola sa zapojila do súťaže: Ekologický čin roka 2022 a spomedzi všetkých prihlásených materských, základných a stredných škôl v Trnavskom samosprávnom kraji získala 1. miesto za Ochranárske a ekologické aktivity. Zo všetkých akcií porotu najviac oslovilo prenášanie ropúch do Striebornice, kde sme zachránili 362 žiab. Každoročne sa zúčastňujeme rôznych aktivít pri upratovaní sídliska, mesta, brehov Váhu a Sĺňavy. Organizujeme rôzne zberové aktivity. Zapájame sa do celoslovenských projektov zameraných k zdravému životnému štýlu a váženia si prírodných zdrojov. Vedieme deti k ekologickému a enviromentálnemu cíteniu. Vysádzame v areáli školy kvety, dreviny a kry. Na stromoch máme vlastnoručne vyrobené vtáčie búdky.

          • Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny

          • Dňa 3.6.2023 sa uskutočnil 30. ročník Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch. Naša škola sa tradične zúčastnila slávnostného pochodu, ktorý viedol z kúpeľného ostrova k hudobnému pavilónu. Naši žiaci reprezentovali školu vďaka čomu návštevníci tohto podujatia mohli spoznať smerovanie, aktivity i možnosti výučby na našej škole. Sme veľmi radi, že sme boli súčasťou tohto jubilejného ročníka.

          • Puškinov deň

          • V peknom romantickom prostredí občianskeho združenia Slavica v Alekšinciach sa 6. 6. 2023 pri príležitosti výročia narodenia významného ruského spisovateľa a básnika A S. Puškina uskutočnila celoslovenská súťaž v recitácii z diel literáta.

            Súčasne mali všetci zúčastnení možnosť byť svedkami slávnostného odhalenia jeho busty za prítomnosti jej autorky a zástupcu Veľvyslanectva RF v SR. Našu školu s recitáciou v slovenčine i ruštine s veľkým úspechom reprezentovala aj trojica našich žiakov: Filip Toman - 1. miesto (v ruštine), Sára Bojnová - 3. miesto (v slovenčine), Dominika Juricová - (v slovenčine). Gratulujeme!

          • Futbalisti v krajskom kole na 5. mieste

          • Po víťazstve v okresnom kole v malom futbale sa naši starší žiaci predstavili na majstrovstvách kraja, ktoré sa uskutočnilo na Lokomotíve v Trnave.                             

            V úvodnom zápase trojčlennej skupiny so ZŠ Cífer sme sa pomerne rýchlo ujali vedenia gólom Tea Beneša po presnej prihrávke od Michaela Richtárika. Prišli ďaľšie vyložené šance, ktoré sme však nepremenili a následne sme pykali. Súper dvoma gólmi po našich zaváhaniach skóre otočil. V druhom polčase sa nám podarilo vyrovnať po rýchlej rozohrávke brankára Alexa Mihalika, keď vysunul Denisa Seka a ten sa nemýlil. Všetko nasvedčovalo, že zápas sa skončí remízou, no záver zápasu bol pre nás ako nočná mora. Najskôr sme tesne pred koncom nepremenili vyloženú šancu, keď po strele Tea Beneša lopta skončila na žrdi a z následného protiútoku do rozhodenej obrany sme inkasovali rozhodujúci gól a prehrali sme 2:3. Prehra bolela a prejavila sa na našom výkone hneď v ďaľšom zápase so ZŠ Skalica už od začiatku. Súper bol agresívnejší, dôraznejší. Po našich chybách, keď sme nedokázali pokryť útočiacich hráčov sme v úvode zápasu inkasovali tri góly a bolo po zápase. Prehra 1:6 bola krutá, ale bola dôsledkom slabšej koncentrácie celého tímu. Za stavu 0:5 stav korigoval Michael Richtárik po rýchlej akcii a prihrávkach po ose Dominik Tuchyňa a Denis Seko.

            V zápase o 5. miesto so ZŠ Šoporňa si chlapci schuti zastrieľali, keď po 3 góloch Michaela Richtárika, 2 góloch Dominika Tuchyňu a Tea Beneša a jedným gólom Denisa Seka sme súpera zvalcovali 8:2.

            O tento úspech sa pod vedením učiteľov telesnej výchovy Ladislava Lacka a Tomáša Nemerguta zaslúžili: bránkár Alex Mihalik, obrancovia Dominik Tuchyňa a Denis Seko, záložník Michael Richtárik, útočník Teo Beneš a striedajúci Adrián Polák,  Kristián Melicher, Jakub Kovalčík a Roman Orviský.                                        

          • Škola v prírode - TWISTOVO, Trenčianska Teplá

          • Žiaci 4. A a 4. B triedy si v dňoch 29. 05. až 02. 06. 2023 užili päť dní v novozrekonštruovanom stredisku Oliwa resort v Trenčianskej Teplej v krásnom prostredí s priateľským personálom a výbornou domácou stravou. Rezort je obklopený Strážovskými vrchmi, boli sme na turistike na Čertovej skale a len 2 km od svetoznámych kúpeľov Trenčianske Teplice,  do  ktorého  sme si  urobili peší výlet a pozreli si centrum, Most slávy a liečebné domy, zmrzlina a oplatky nesmeli chýbať.

            Deti mali radosť pri aktivitách a vyškolenými  animátormi, krorí ich rozdelili do tímov s názvami: medveď, vrabec, dážďovka, človek, had, vlk a diviak. V tímoch súťažili v rôznych aktivitách s využitím ihrísk na tenis, futbal, floorbal, plážový volejbal, basketbal, stolný tenis, stolový futbal. Naučili sa tance s originálnou choreografiou, ktoré môžu využívať aj cez prestávky v škole. Táborák s opekačkou a záverečná diskotéka, relax a skvelá zábava, skrátka nezabudnuteľné zážitky a spomienky.

          • Športová olympiáda

          • Olympiáda pre 1. - 4. roč. v ľahkej atletike, sa uskutočnila v utorok 23.5. v rámci projektu "Olympijský deň" pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru. Celkom si zmeralo sily 107 pretekárov v 4 disciplínach: beh na 60 m, 250 m - 1. a 2. roč., 300 m odbehli tretiaci a štvrtáci, skoku do diaľky a  v hode kriketovou loptičkou.

            Disciplíny sme mali delené zvlášť pre chlapcov a dievčatá. Celkom sme rozdali 144 medailí a diplomov.  Naši deviataci zabezpečovali jednotlivé disciplíny, ako rozhodcovia a veru mali sa čo zvŕtať, aby všetko prebehlo hladko a v duchu olympijského hesla " „Rýchlejšie, vyššie, silnejšie, čestne a v priateľstve“ a v duchu  fair play. Počasie prialo našim pretekárom a ich výkonom, ktoré mnohých motivovali k lepším a lepším výsledkom. Naše podujatie prišiel pozdraviť i pán Ján Godál - predseda Krajského olympijského výboru v Trnave a naša pani riaditeľka, ktorá deti povzbudila a vyburcovala k tým najlepším výkonom. Blahoželáme všetkým víťazom a pretekárom!

          • Exkurzia vo Včelárskej záhrade v Smoleniciach

          • 1.B a 1.A sa vybrala dňa 29.5.v pondelok na ekurziu do Včelárskej záhrady do Smoleníc.

            Na úvod nám ukázali hmyzí hotel, potom sme si pozreli úle, žiaci si vyskúšali včelárske kukly, spoločne sme si prešli aj záhradné bludisko, pani učiteľky a žiaci ochutnávali tri druhy medu (pastovaný, agátový, kvetový-slnečnicový). Vyrobili sme si spoločne sviečky, zahrali sa hry na záhradke. Nakúpili sme vo včelárskom obchode rôzne sviečky, medy, mastičky, hračky a suveníry.

          • Celoslovenský detský čitateľský maratón

          • V týždni od 22. do 26. mája 2023 sme sa zapojili do celoslovenského detského čitateľského maratónu. Cieľom podujatia je motivovať deti k čítaniu. Išlo už o 14. ročník, ktorý organizovala Linka detskej istoty, a každý žiak, ktorý sa do  čitateľského maratónu zapojil, dostal záložku do knihy. V priebehu týždňa čítalo spolu 216 našich žiakov. Čítali sme rozprávky, poviedky alebo povesti z knižiek, ktoré si deti samy priniesli.

          • K V E T

          • Na hodine etickej výchovy v 2.triede mali deti pochopiť význam triedneho spoločenstva a silu priateľstva. Každý vytvoril 2 lupienky,  na zadnú stranu napísal mená 2 kamarátov. Spoločne sme vytvorili kvietok, ktorý symbolizuje silu priateľov,triedy, aj keď nevieme, kto má koho rád a je mu kamarát, spolu sme skupina, trieda, ktorú tvoríme v láske a priateľstve.

            A. V. J. 

          • Aj bez zmyslu to má zmysel

          • 1.B navštívila dňa 18.5. MsK Piešťany. Žiaci si vymenili knihy, a mali besiedku s názvom "Aj bez zmyslu to má zmysel".

            Rozhovor o zmysloch a o tom, prečo niektoré deti,ľudia sú "ini". Deti téma bavila zahrali sa rôzne scénky.

          • Bádateľská výprava za M. R. Štefánikom

          • V Elektrárni Piešťany sa uskutočnilo podujatie pre žiakov 8. a 9. ročníkov - Bádateľské výprava za M. R. Štefánikom. Podujatia sa zúčastnili žiaci našej školy - 8. B trieda s triednym učiteľom Mgr. Ladislavom Lackom. Išlo o sprievodnú aktivitu k putovnej výstave „Milan Rastislav Štefánik – STOPY ŽIVOTA“.

            Zážitkový vzdelávací program o živote M. R. Štefánika, ktorý pokrýval obdobie od jeho školských čias až po významné životné dielo pre slovenskú spoločnosť, viedol účinkujúci Matúš Tomaška, prevádzkovateľ Infobodu Bradlo. Zábavnou a pútavou formou prednášal, ale i diskutoval so žiakmi nielen v hľadisku, ale aj na pódiu o živote M. R. Štefánika. K tomu využíval fotografie, videá, ale aj množstvo zaujímavých vecí, ktoré sa z čias života Štefánika zachovali. Po skončení prednášky sa mohli žiaci odfotiť priamo na pódiu aj s vecami, ktoré boli súčasťou výstavy.

          • Futbalisti v okresnom kole víťazne!

          • Na jeseň 16 družstiev v malom futbale starších žiakov bojovalo v 4 kvalifikačných skupinách o postup na záverečný turnaj okresného kola. Naši chlapci vo veľmi ťažkej „D“ skupine zdolali favoritov zo ZŠ Holubyho Piešťany 4:0 i ZŠ Moravany nad Váhom 3:1 (ZŠ Drahovce na zápasy nenastúpila pre chorobu hráčov) a postúpili do záverečných bojov o titul Majstra okresu, ktorý sa uskutočnil nedávno na štadióne PFK Piešťany.

            V B skupine  sme hneď v prvom zápase nastúpili proti favoritovi celého turnaja ZŠ Veľké Kostoľany bez rešpektu. Od začiatku sme súpera prevýšili a mali sme jasne navrch aj strelecky. Pomerne rýchlo sme sa ujali vedenia po góloch Tea Beneša a následne po strele Miška Richtárika 2:0. Kostolanci po jednom z rýchlych protiútokov znížili. Súpera sme však zatlačili a po strelách Denisa Seka a opäť Miška Richtárika sme skóre zvýšili na 4:1. Chlapci opäť poĺavili v koncentrácii a po chybe v obrane sme súperovi dovolili znížiť na 2:4. Aj keď súper tempo stupňoval a mal aj šance, naopak, boli sme to my, keď po rýchlom protiútoku sme upravili skóre na 5:2. Do hry sa dostali aj náhradníci – Simon Strečanský, Roman Orviský i Jakub Kovalčík, ktorý zahodil obrovskú šancu a následne z protiútoku súper kontrval na konečných 3:5. Bol to však výborný vstup do turnaja  a na postup do semifinále sme v ďaľšom zápase v skupine potrebovali so ZŠ Školská Vrbové aspoň remizovať. Chlapci však nenechali nič na náhodu a súpera porazili 5:0.

            V 1.semifinále sme nastúpili proti ZŠ Rakovice, kde sme potvrdili dobrý výkon zo skupinových bojov. Zápas sme mali od začiatku pod kontrolou, rýchlo sme sa ujali vedenia 3:0. Aj keď súper znížil, pokračovali sme v kombinačnej hre a zvíťazili sme pohodlne 7:3. Súper stav korigoval dvoma gólmi až v závere zápasu, keď sa na ihrisku prestriedali všetci naši hráči a mohli sme sa tešiť z postupu do finále. V zápase o 1. miesto sme sa stretli v repríze prvého zápasu zo skupiny so ZŠ Veľké Kostoľany, no tentoraz bol zápas úplne vyrovnaný a dramatický až do úplného záveru. V úvode sme nepremenili dve šance na skórovanie, čo sa nám vypomstilo podľa známeho „nedáš – dostaneš“! V osobnom súboji dvoch hráčov bol náš hráč faulovaný, no píšťalka rozhodcu zostala nemá, súper sa dostal k lopte a prehrávali sme 1:0. Protesty hráčov nepomohli, keďže systém VAR nebol k dispozícii... Gól našich chlapcov vyhecoval k ešte väčšej bojovnosti. Do prestávky sa nám podarilo vyrovnať po rohovom kope, keď loptu dorážal do súperovej brány Teo Beneš. V druhom polčase sme mali jasne navrch, neustále sme sa dostávali pred súperovu bránu a nakoniec sme sa dočkali. Po jednej zo striel zahral súper v pokutovom území rukou, následne penaltu premenil Denis Seko a otočil stav zápasu na 2:1 pre nás. Aj keď kostolanci vrhli všetky sily do útoku, umnou hrou, krátkym a rýchlymi prihrávkami sme súpera držali na dištanc, nedovolili sme mu dostať sa do šancí a mohli sme oslavovať!

            O tento skvelý úspech sa pod vedením učiteľov telesnej výchovy Ladislava Lacka a Tomáša Nemerguta, ako aj angličtinára Michala Galbičku zaslúžili hráči základnej zostavy: bránkár Alex Mihalik, obrancovia Dominik Tuchyňa a Denis Seko, záložník Michael Richtárik, útočník Teo Beneš a striedajúci Simon Strečanský, Jakub Kovalčík a Roman Orviský.                                        

            Chlapcom blahoželáme a veríme, že skvelé výkony v krajskom kole zopakujú.

          • 14. ročník súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

          • Dňa 28. apríla 2023 sa v priestoroch Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre uskutočnilo slávnostné udelenie ocenení 41 výhercov 14. ročníka celoslovenskej súťaže „Svätoplukovo kráľovstvo ožíva“. Témami otvorenej výzvy k súťaži boli Obdobie života a panovania Svätopluka, Počiatky prvého písma na našom území a Veľkomoravská tradícia prítomná v súčasnosti. 

            Do súťaže bolo prihlásených 350 literárnych, výtvarných a elektronických diel žiakov a študentov z celého Slovenska. Prvý krát v histórii podujatia sa do súťaže mohli prihlásiť aj študenti zo zahraničia.

            Najväčšie zastúpenie mala výtvarná časť, v ktorej sa žiaci mohli rôznymi technikami vyjadriť k súťažným témam.

            Za našu školu sa do súťaže zapojilo päť žiačok zo šiesteho a ôsmeho ročníka: Simona Kurtišová, Tamara Karapandža, Natália Hanicová, Simona Brišková Vivien Todorovičová.   

            Na tému „Počiatky prvého písma na našom území“ spracovala naša žiačka Simona Brišková kompozíciu s využitím obrazu Veľkomoravskej architektúry byzantskej a románskej sakrálnej stavby s textom latinčiny a hlaholiky, ako vyjadrenie ústredného konfliktu s ktorým sa naši predkovia museli vyrovnať: Ponechať si franskú kultúru, alebo prijať novú, zrozumiteľnejšiu? 

            Za svoju prácu bola ocenená druhým miestom.

            Všetkých nás potešil záujem spomínaných žiačok venovať svoj čas aby prostredníctvom svojho výtvarného talentu vyjadrili svoj vzťah k našej histórii.   

            Verejnosť si má možnosť prezrieť výherné práce do 19. mája v priestoroch galérie Univerzum v Nitre.

            Z vyjadrenia spoluorganizátorky súťaže, pani Veroniky Bilicovej, riaditeľky Domu Matice slovenskej v Nitre:  "Zaujali nás práce s originálnym prístupom k téme s prihliadaním na štýl písania, výber jazykových prostriedkov, osobitosť výtvarného stvárnenia, myšlienku diela, autenticitu, originalitu rukopisu, silu výpovede diela, celkový výraz práce, kvalitu technického spracovania a náročnosť spracovania zvolenej témy, využitie animačných prvkov, prácu s rečou a prejavom." 

            Tieto slová patria všetkým zúčastneným talentovaným žiakom ako povzbudenie k rozvíjaniu svojich schopností. 

            Na obrázkoch je Simona Brišková zo 6.B triedy, ocenená druhým miestom za svoju výtvarnú kompozíciu: „Počiatky prvého písma na našom území“

          • Aj basketbalistky s titulom majstra okresu

          • Po víťazstve chlapcov v okresnom kole vo volejbale sa v krátkom čase podobný kúsok podaril aj našim basketbalistkám, ktoré nenašli premožiteľa v žiadnom zápase na turnaji. V úvodnom zápase dievčatá rozdrvili ZŠ Komenského Vrbové 32:4. Podobným výsledkom sa sa skončil aj ďalší zápas so ZŠ Školská Vrbové, keď naše dievčatá zvíťazili 33:8. Cirkevnú ZŠ sme zdolali s prehľadom 15:4. V záverečnom zápase o 1. miesto sme sa stretli so ZŠ Moravany nad Váhom a bol to zápas hodný finále.

            Naše dievčatá hrali nervózne, zahodili množstvo šancí a po 1.polčase prehrávali 6:8. V 2. polčase po taktických radách trénera Tomáša Nemerguta zabrali naše skúsené basketbalistky Sofia Strečanská Lucka Ondrisová, ktoré sa postarali o obrat v zápase. V závere sme kontrolovali tesné vedenie, ktoré tesne pred koncom spečatila Lucka Ondrisová skóre 16:13.

            O skvelý úspech sa zaslúžili pod vedením učiteľa telesnej výchovy Mgr. Tomáša Nemerguta, žiačky:

            Sofia Strečanská, Lucka Ondrisová, Viki Jašová, Sofia Macháčová, Timea Košťálová, Klaudia Kršíková, Simona Jesenská a Kaja Schultzová.

            Dievčatám blahoželáme ku skvelej reprezentácii našej školy.