• Najnezvyčajnejšia búdka Slovenska

          • Naša škola sa zapojila do 2 ročníka súťaže „Naj búdka Slovenska“. Usporiadateľom tohto projektu je občianske združenie Biele more sídliace v obci Malá Lehota. Zmyslom projektu je pomáhať u nás hniezdiacemu vtáctvu v rozvoji populácie a tak zvýšiť odolnosť krajiny voči nežiadúcim škodcom. Žiaci 7.B triedy podporili projekt vyrobením funkčnej búdky z bútľavého orecha, pre  vtákov používajúcich pre svoje prirodzené hniezdenie dutiny stromov /kuviky, sovy, krakľe, dudky, krutohlavy, žlny, tesáre.../. Žiacky výrobok bol ohodnotený v kategórii „B“, trinástym miestom spomedzi 121 výrobkov a prívlastkom „Najnezvyčajnejšia búdka Slovenska“

          • Kamarátstvo medzi dievčatami

          • Dňa 8.9.2023 sa uskutočnila beseda pre dievčatá 4.triedy na tému: "Kamarátstvo medzi dievčatami". Beseda sa uskutočnila v spolupráci s CPPaP - p. Stanková a Kozáková.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Prázdniny sa pominuli, začína sa škola. Kto to klope, dneska k ránu, na čarovnú školskú bránu? Krásne klope, to mi ver, mesiac štvrtý september.

            Každý začiatok školského roka je iný, plný očakávaní, veľkých plánov, radosti, stretnutí, ale hlavne začínajú pre prváčikov až deviatakov každodenné povinnosti. Niektoré  deti sa tešili, iné nie, ale všetci mali jedno spoločné tešili sa na kamarátov, kamarátky na nové dobrodružstvá a možno aj na niektoré predmety a učiteľov. Prváčikovia boli v napätí a očakávaní – čo sa to tu deje, čo ma čaká? Pri vchode do školského areálu, ešte pevne stískali ruky rodičov, ale potom zbadali kamošov a pridali sa ku nim. Staršie deti, už išli za svojimi  spolužiakmi, pani  učiteľkou, učiteľom. Po krátkom tanečnom programe a príhovore pani riaditeľky, ktorá privítali všetkých žiakov, učiteľov, rodičov vzniesol sa a zakrúžil  nad hlavami všetkých kŕdeľ  závodných holubov. Celkom 300 holubov sa vráti do svojich domovov,  ku pôvodným majiteľom. O túto netradičnú atrakciu sa postaral pán Jozef Michalica zo  Základnej organizácie chovateľov poštových holubov v Piešťanoch.

          • Časopis SOVIČKA

          •  

            V časopise nájdete:

             

            1. Ako naši žiaci športujú

            2. Školské akcie

            3. Úspechy v súťažiach

            4. Ukončenie šk.roka 2022/2023

             

            ... a veľa iného ;-)

             

            Preto neváhajte a čítajte tu.

             

          • Talenty 2023

          • Školský rok 2022/2023 sa  končí, prázdniny sú za dverami blíži sa čas oddychu, relaxu, ktorí si všetci zaslúžime o čom svedčia aj ocenenia Mestom Piešťany pre našich žiakov, učiteľov.. 

            Podarilo sa nám vybojovať 1. miesto v súťaži najaktívnejšia škola v športe do 250 žiakov, všetky deti pripravovali naši telocvikári, pán učiteľ Lacko a Nemergut, ktorí svoje tímy priviedli k nejednému cennému kovu či v okresných alebo krajských súťažiach.

            Našimi najlepšími a najaktívnejšími športovcami boli žiaci 8.B triedy Sofia Strečanská a Michael Richtárik, ktorí školu reprezentovali v mnohých športových súťažiach a pomohli získať škole a spolužiakom viacero ocenení.

            Ďalším prvenstvom sa môže pýšiť školský časopis "Sovička", ktorý vedie pani učiteľka Jančovičová so svojim redakčným tímom.  Získali 1. miesto v súťaži o najkrajší školský časopis v školskom roku 2022 -2023.

            Diplom od mesta Piešťany získali i 7 učitelia a 44 žiaci.

            Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu mesta a našej Schererky.

          • Školský výtet - 9.trieda

          • Dňa 16.6 2023 sme sa pobrali na výlet do Zoo Lešná v Zlíne. Ráno nás nenechalo spať a skôr ako sme sa nazdali sme boli v autobuse. Hlavným budíkom sa stali pesničky rôzneho druhu, ktoré bolo počuť do všetkých uší. Do Zoo sme vošli prebudení a tešili sme sa, že uvidíme zvieratá rôznych typov, farby a veľkosti ako sú napr. pelikány, surikaty, tučniaky, korytnačky, slony, žirafy, kapybary, tigre a mnoho ďalších. Nemohli chýbať ani raje, ktoré sme nakŕmili a taktiež aj vláčik, ktorý nás sprevádzal po Zoo.

            Domov sme sa vracali s úsmevom a s našimi zvieratkami. Samozrejme s plyšovými a kľúčenkovými. Výlet sme si veľmi užili a veríme, že na tento zážitok nezabudneme.

          • Deň Ukrajiny

          • Posledný utorok 27.6. školského roku 2022-2023 sa niesol v znamení rozvoja slovensko – ukrajinských vzťahov, v znamení rozvoja čitateľskej gramotnosti, vzájomného spoznávania jednotlivých kultúr a v podpore začleňovania žiakov z Ukrajiny v našej škole a v našom meste. Podujatie sme pripravili v spolupráci s mestskou knižnicou v priestoroch našej školy.

            Ako prvé sa oboznámili deti z prvého ročníka s knihou Iryna Zelyka „Ahoj strach!“, z ktorej si vypočuli krátke ukážky v slovenskom a ukrajinskom jazyku, následne si vytvorili krásne obrázky v tvorivom workshope. Na záver si spoločne zaspievali slovenské ľudové piesne, dievčatá z Ukrajiny zaspievali ukrajinské piesne a potom si spoločne zatancovali slovenské ľudové tančeky.  Spolu s pracovníčkami mestskej knižnice sme sa presunuli do piatackej triedy, kde sa žiaci oboznámili s jednotlivými zaujímavosťami obidvoch krajín. Získané vedomosti zakreslili a nalepili do slepých máp Slovenska a Ukrajiny. Medzitým dievčatá zo

            6. B triedy spolu s pani Mysarykovou  upiekli slovenskú bublaninu a ukrajinské syrniky, tradičné národné jedlá jednotlivých krajín. Koláčikmi ponúkli žiakov a učiteľov našej školy a veru zaslúžia si veľkú pochvalu. Žiaci si mohli pozrieť i výstavku ukrajinských a slovenských kníh pre deti. Zistili sme, že i napriek tomu, že máme odlišné jazykové a kultúrne rozdielnosti, máme vlastne veľa spoločného. Ako deti sa chceme hrať, spoznávať, učiť, tvoriť, cestovať a žiť v mieri a pokoji.

          • Vyhodnotenie zberov

          • Najusilovnejši "zberači" budú odmenení počas slávnostného ukončenia školského roka 2022/2023. Blahoželáme a ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do zberov v tomto školskom roku.

          • Školský výlet - 1.B

          • Dňa 22.júna sa 1.B zúčastnila výletu do Bojnej - Ranč pod Babicou, Kde žiaci videli rôzne druhy zvierat, rodičia nám zabezpečili  maskota Levika, ktorý chodil celý čas s nami po Ranči. Žiaci mali zabezpečený aj obed, k dispozícii boli suveníry, detské ihrisko kde sa žiaci dokonale vyšantili🙂

          • Hľadá sa energia

          • V piatok 23.júna hľadali energiu siedmaci a ôsmaci v Elektrárni Piešťany. Prezreli si 12 víťazných celoslovenských projektov stredoškolákov zameraných na energiu,  dozvedeli sa, prečo sa oplatí študovať elektrotechniku, povzbudzovali súťažiacich v súťaži 5 proti 5 a zalietali si s dronom. Absolvovali prehliadku elektrárne, kde sa dozvedeli veľa zaujímavostí z jej histórie.

          • Návšteva Balneologického múzea

          • Žiaci našej školy sa v týchto horúcich dňoch ukryli pred páliacim slnkom do Balneologického múzea. Bol to výborný nápad, ako využiť čas bez neustáleho pripomínania si útrap leta.

            V priestoroch múzea sme na hodinu zabudli na čas a ponorili sa do histórie nášho mesta a jeho okolia. Výklad a opis jednotlivých exponátov od p. sprievodkyne podnietil žiakov k doplňujúcim otázkam, ktoré má rád každý odborník.

            Najviac nás zaujali rozmery „nášho“ mamuta, alebo aj zručnosť ľudí, ktorí nemohli jednoducho navštevovať obchody, ale boli odkázaní na materiál, ktorý našli okolo seba – kameň hlinu, drevo, kosti, a neskôr meď. 

            Z múzea sme odchádzali s rešpektom voči vynaliezavosti a trpezlivosti, ktoré museli títo naši predkovia mať. 

          • Návšteva Výstavnej siene v Starej lekárni

          • Dňa 22.6. sa žiaci 6.B triedy zúčastnili výstavy fotografií Eduarda Butkeho. Kurátorka výstavy pani K. Sedláková nám priblížila autora fotografií  ako človeka naplneného mnohými schopnosťami, ktoré si nenechával pre seba, ale sa ich snažil ponúknuť svojmu okoliu. Jeho aktívny život sa odvíjal v dobe reálneho socializmu, ktorá obmedzovala kreativitu jednotlivca.

            Pán Butke však našiel spôsob ako uplatniť svoju tvorivosť. Pracoval v Chirane ako konštruktér, vo voľnom čase sa venoval amatérskemu pilotovaniu, a jeho celoživotnou láskou bol motocross . Celú svoju dobu zachytával na fotografii.  Stará lekáreň nám ju dnes predstavila v priereze.

            Deti zaujal zamrznutý Váh a budovanie Piešťanských sídlisk. Atmosféru doby nám sprievodným slovom vytvorila p. K. Sedláková: Všetko pekné vzniká postupne a za krásou a účelnosťou je práca predošlých generácií. Ďakujeme im. S vďakou sme si pripomenuli aj nadšenie fotografa, ktorý nám zachytil okamihy, ktoré by sme nikdy nemali možnosť vidieť.

            Výstava bola pre nás ohliadnutím späť do minulosti. Dnes sa tešíme z krásneho mesta, v ktorom  žijeme.

          • Maľovanie na chodník v ŠKD

          • Školský dvor vďaka deťom zo školského klubu hral všetkými farbami. Malí školáci vyzdobili ihrisko nádhernými obrázkami, ktoré nakreslili kriedami. Našli by ste tam naozaj z každého rožka troška. Rozprávkové postavičky, pestrofarebné obrázky spríjemnili posledné školské dni malým i tým väčším 😊

          • Workshop o koži

          • Od dnešného štvrtka sú žiaci siedmeho až deviateho ročníka zasa o niečo múdrejší a skúsenejší. Každá z týchto tried sa zúčastnila workshopu neziskovej organizácie Loono. Mladá, sympatická a múdra budúca lekárka našim dospievajúcim chlapcom a dievčatám vysvetlila ako sa v lete staráme o svoju pleť, ako liečiť a predchádzať kožným ochoreniam i to ako bojovať s večným strašiakom - akné. Najmä dievčatá sa potešili vzorkám kozmetiky, ktoré určite využijú. Veríme, že nie len v nasledujúcich slnečných dňoch nadobudnuté poznatky naši žiaci využijú.

          • Piknik v ŠKD

          • Slnko, dobrá nálada, priatelia a výborné jedlo. Čo viac si priať ku krásnemu piatku? Myslíme, že snáď nič. A presne takýto skvelý čas zažili aj deti zo školského klubu. Tradícia pikniku v ŠKD nebola vynechaná ani tento rok. Deti si užili krásny čas, načerpali síl z krásneho počasia a utužili vzťahy. Tešíme sa na ďalšie spoločné chvíle.

          • Vyhodnotenie celoslovenského projektu „Vieme čo dýchame?“

          • Projekt na zlepšenie kvality ovzdušia pod názvom „Vieme čo dýchame?“ vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR ako svoju výzvu. Projekt pre základné školy   bol zameraný na mesačné informatívne meranie oxidu dusičitého NO2 v okolí škôl. Zo 65 zaregistrovaných škôl z krajov, ktoré sú partnermi projektu, vybrala odborná porota 42 škôl, v rámci jedného kraja 6 škôl. Naša škola bola vybraná ako jediná z Piešťan. Cieľom projektu  je zistiť mieru znečistenia ovzdušia spôsobené dopravou v okolí vybraných škôl.

            Meranie sme uskutočnili od 13. januára do 10. februára 2023 – presne 27 dní v prepočte na hodiny 649 hodín. Na meranie ovzdušia nám naištalovali manažéri kvality ovzdušia pred budovu školy a za budovu školy pasívno – difúzne trubičky, ktoré boli vložené do obalu – trubice, aby sa zabránilo poškodeniu tubičiek. Namerané hodnoty kvality ovzdušia, sme zaznamenávali do hárkov, kde sme uvádzali teplotu, tlak vzduchu, smer vetra, inverziu,  jasné, oblačné počasie za spolupráce so Slovenským hydrometerologickým ústavom. Všetky tieto zložky vplývajú na kvalitu ovzdušia. Stav oxidu dusičitého - NO2 sa zaznamenával  v miligramoch na meter štvorcový /µg/m3 /  po celú dobu merania. 2 trubičky boliumiestnené v jednom zariadení pred školou a 1 za školou v areáli školského ihriska. Potom sa pasívno -  difúzne trubičky odinštalovali a  zaslali do laboratória v Holandsku, kde ich vedci vyhodnotili a nám zaslali tabuľku s nameranými hodnotami. Z uvedených hodnôt sme zistili, že pred školou máme tak zvanú červenú zónu – väčšie množstvo výskytu oxidu dusičitého. Za školou zelenú zónu – prostredie s menším výskytom oxidu dusičitého v miligramoch na meter štvorcový. Rozdiel medzi červenou a zelenou zónou je 9,17% . Znamená to, že v červenej zóne je o 9,17% vyššia koncentrácia oxidu dusičitého ako v zelenej zóne. Oproti väčším mestám a priemyselným lokalitám sme na tom zatiaľ dobre, ale musíme zabrániť tomu, aby sa ovzdušie neznečisťovalo. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie /WHO/  NIE JE žiadna úroveň znečistenia ovzdušia bezpečná!!!!

            Ako môžeme zlepšiť kvalitu ovzdušia?

            - môžeme znížiť dopravu v danej lokalite:

                                 - zakázať vjazdu vozidiel pred budovu školy

                                 - zákaz parkovania pred školou a v okolí školy

                                 - zaviesť pokutovanie vodičov, ktorí by porušovali dané nariadenia a zákazy

                                 - zriadenie parkovísk ďalej od školy

                                 - zákaz státia stojaceho auta so zapnutým motorom pred školou

            Celková kvalita ovzdušia by sa zlepšila

                         -  ak by sme zabránili vypúšťaniu škodlivých plynov do ovzdušia – komíny by mali mať ochranné filtre

                        - ak by sme nevypúšťali kontaminovanú vodu do riek, potokov, priehrad – voda by mala byť prefiltrovaná  a vyčistená

                        - separovať odpadky

                        - zbytočne neplytvať potravinami, textilom, plastami,  nerastnými surovinami

                        - správať sa ekologicky – ohľaduplne

                        - recyklovať všetko čo sa len dá, aby sme pomohli našej planéte.