• Čo znamená advent?

          • Žiaci piateho ročníka sa snažili priblížiť si tradíciu Adventu výrobou Adventných venčekov.

            Slovo advent pochádza z latinského „adventus" a znamená príchod. Symbolom adventného obdobia, ktoré trvá štyri týždne, je adventný veniec so štyrmi sviecami je to symbolom víťazstva a večného života. Tie sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. Sviečky a stuhy na venci by tak mali byť fialové s výnimkou tej tretej v poradí - tá je totiž zasvätená priateľstvu a je ružová. Sviečky sa zapaľujú proti smeru hodinových ručičiek. Časté sú aj vence s piatou - bielou sviečkou - uprostred. Tá sa zapaľuje na Štedrý deň a symbolizuje Príchod.

            Prvá sviečka sa zapaľuje sa prvú adventnú, „železnú“ nedeľu jej názov je  - Nádej.

            Druhá sviečka  sa zapaľuje sa druhú adventnú, „bronzovú“ nedeľu jej názov je  - Mier.

            Tretia sviečka sa zapaľuje sa tretiu adventnú, „striebornú“ nedeľu jej názov je  - Radosť.

            Štvrtá sviečka sa zapaľuje sa štvrtú adventnú, „zlatú“ nedeľu jej názov je - Láska.

          • Týždeň anglickej literatúry III. oddelenie ŠKD

          • Spoznávať literatúru je veľmi dôležité. Počas minulého týždňa sa o tom presvedčili aj deti z III. oddelenia ŠKD. Počas všetkých popoludní sa premenili na malých kúzelníkov a kúzelníčky. Rozdelili sa do fakúlt, pre ktoré si vytvorili logá, vyrobili ponožky pre Dobbyho či spoznávali tento známy príbeh. Na konci týždňa sme si pozreli prvú časť filmu a opäť si pripomenuli, že aj v tejto literatúre víťazi dobro nad zlom. 

          • Zbierka KILO NA POMOC

          • Podeliť sa, nemyslieť iba na seba či spolupatričnosť. Tieto heslá sa stali mottom pre zbierku KILO NA POMOC pre rodiny v kríze , do ktorej sa zapojila aj naša škola. Deti zbierali a prinášali trvanlivé potraviny či hygienické potreby, ktoré poslúžia a pomôžu tým, ktorí si to dovoliť nemôžu. Sme veľmi radi, že žiaci našej školy opäť ukázali, že majú srdce na správnom mieste. 

          • Prírodoveda v 4.A

          • Žiaci 4.A sa na Prirodovede venujú téme Vesmír. Doma vytvorili takéto zaujímavé projekty. Pozrite sa, ako sa im vydarili...

          • Divadelné predstavenie v ŠKD

          • “Sú rovnako dôležití ako my” ozývalo sa medzi deťmi  po divadelnom predstavení o živote zvieratiek. V pondelok milé pani bábkoherečky navštívili školský klub detí na našej škole. Zaujímavým a pútavým príbehom vysvetlili deťom ako je dôležité  nezabúdať na “nemé tváre”. Príbeh o zvieratkách z hospodárskeho dvora, doplnili o vtipné hlášky a hru na harmonike. Bábkové divadlo sa deťom veľmi páčilo a okrem krásneho zážitku si domov ponesú aj dôležité posolstvo.

          • Internet - dobrý sluha ale zlý pán

          • O tom, že internet a sociálne siete výrazne ovplyvňujú náš život nemôžeme pochybovať. Bezpečnosť na internete, správne vyhodnocovanie situácií či zdieľanie dôverných informácií boli témou besedy u našich deviatakov. Youtuberi, tik-tokeri a influenceri Alex a Denko, ktorých mnohí poznajú zo sociálnych sietí prišli diskutovať s našimi najstaršími žiakmi o tých dôležitých témach. Rozprávali sa o nástrahách instagramu, tik-toku či hracích platformách. "Beseda bola veľmi podnetná, inšpirujúca a ľudská", zhodnotili deviataci. Spolu rozoberali aj tému duševnej pohody, komplexov či pocitu menejcennosti, ktorý sociálne siete častokrát spôsobujú. Veríme, že stretnutie sa s týmito mladými ľuďmi otvorilo široký obzor v ďalšom živote našich žiakov.

          • Jesenné prázdniny v telocvični

          • Posledný októbrový pondelok v čase jesenných prázdnin sme nenechali naše telocvične zívať prázdnotou, ale aktívne sme ich obidve vyťažili. Celkom 32 detí sa rozdelilo do malej a veľkej telocvične, kde sa uskutočnili futbalové zápasy, vybíjaná, mela, florbalový turnaj a rôzne oddychové a rekreačné aktivity. Športové dopoludnie sa nám všetkým veľmi páčilo.

          • Vyšlo nové číslo časopisu Sovička

          • V časopise nájdete:

             

            1. Slávnostné otvorenie školského roka

            2. Úspechy v športových súťažiach

            3. Imatrikuláciu

            4. Deň starých rodičov

             

            ... a veľa iného ;-)

             

            Preto neváhajte a čítajte tu.