• Deň vtákov – 1.apríl

          • Započúvali ste sa už niekedy do vtáčieho spevu? Viete si predstaviť život bez toho nádherného štebotania? Asi nie. Preto by sme mali vtáčikom pomáhať nielen prikrmovaním, ale mali by sme im zabezpečiť aj vhodný úkryt, búdku na hniezdenie, kde môžu vychovať svoje mláďatá.

            Len na ilustráciu – jedna sýkorka dokáže za jeden deň vyzbierať v záhrade stovky húseníc, ktoré poškodzujú ovocné stromy. Každá novo inštalovaná vtáčia búdka je tak veľmi vítanou pomocou.

            Na internete nájdeme veľa hotových búdok, väčších, menších, farebných, dokonalých... Ale čo takto vlastnoručne vyrobená búdka? Toto si povedali aj žiaci 6. B zo ZŠ F. E. Scherera v Piešťanoch a počas zimných mesiacov na hodinách technickej výchovy vyrábali vtáčie príbytky. Pod vedením triedneho učiteľa Mgr. Petra Vlasáka sa im podarilo vyrobiť šesť búdok, ktoré práve v tomto jarnom období osadili v areáli školy.

            Veríme, že malé operence ich čoskoro objavia a nasťahujú sa do nich. Ak sa to podarí, bude to veľká  odmena pre šiestakov za ich námahu. Okrem toho budú môcť všetci žiaci a návštevníci školského areálu pozorovať, ako  vtáčiky usilovne kŕmia svoje mláďatá, a ako bonus bude úžasný vtáčí spev, ktorým sa nám všetkým odmenia za to, že im usilovné deti vytvorili miesto na život.   

            Na záver ostáva len dúfať, že miestni vandali nepoškodia aj tieto búdky. V minulosti už totiž vyšla nazmar nejedna snaha pedagógov a žiakov o skrášlenie areálu našej školy (pováľané ploty, polámané kríky, sprejmi znehodnotená stena so slnečnými hodinami...)

          • História mojej obce

          • Poznám dostatočne svoje mesto? Túto otázku by si mal položiť každý z nás. A v stredu 29. marca 2023 si ju položili žiaci VI.A a VI.B. Namiesto do školských lavíc sa v rámci občianskej náuky vybrali do centra mesta. Tam na nich čakalo osem indícií. Nápovedy vo forme básničiek žiakov priviedli k rôznym dôležitým súčasťiam nášho mesta. Úlohou žiaka, ktorý indíciu uhádol bolo priviesť spolužiakov na dané miesto. O každej indícií si žiaci vopred pripravili zopár múdrych viet. Všetci boli po celý čas v napätí a nikto nevedel kam povedú ďalšie kroky.

            Navštívili Dom umenia, Súsošie Milencov, Barlolamača, Kolonádový most, Irmu, Thermiu Palace, Liečivú piešťanskú vodu i Pamätnú izbu Ivana Krasku. Tam pani sprievodkyňa porozprávala šiestakom rôzne zaujímavosti. Všetkým potešilo ocenenie od tejto pani, ktorá vyzdvihla nie len slušné správanie ale i nadpriemerné vedomosti našich žiakov v oblasti kultúry, histórie či literatúry. Toto vyučovanie bolo iné avšak žiaci túto formu nadobúdania vedomostí veľmi ocenili.

            P.S. Vedeli ste, že v Dome umenia je 622 miest na sedenie, v Thermii Palace 111 izieb a v našom meste žil až do svojej smrti Ivan Krasko? 

          • Kocúr v čižmách

          • Tak ako každý piatok vrámci rozprávkového dopoludnia v mesiaci marec si tentoraz žiaci 4.A triedy pripravili pre spolužiakov divadelné predstavenie “Kocúr v čižmách”. Rozprávka v kostýmoch mala veľký úspech.

          • House of Dance

          • Ráno, keď sme prišli do školy nik z nás netušil čo všetko nás čaká. Prišli tanečníci z "House of Dance". Bolo  to super spríjemnenie piatkového vyučovania. Roztancovali náš všetkých a ešte nás naučili niektoré prvky tanca.

          • Jarné upratovanie

          • Je dôležité vážiť si našu prírodu a dodržiavať tradície. Žiaci druhého stupňa v piatok 17.  marca spojili dokopy tieto dve veci a vybrali sa zbierať odpadky pri povodí Váhu a Sĺňavy. Rozdeliť sa podľa odsekov, zobrať vrecia, rukavice a nič nebránilo pustiť sa do práce. Slnečné lúče nám dodávali energiu a spestrili deň. Odmenou bol nie len výborný pocit na duši ale tiež i teplý čaj “U Dina”. Veríme, že miesta, ktoré sme upratali budú v takejto podobe robiť radosť domácim i návštevníkom veľmi dlho.

          • Medzinárodný deň Downovho syndrómu

          • Dňa 21.3 sme si na našej škole pripomenuli medzinárodný deň Downovho syndrómu. Tento deň sa snažíme zvýšiť povedomie o týchto výnimočných členoch našej spoločnosti. Dnes sme mali takmer všetci rozdielne ponožky. Napriek tomu, že dve rozdielne ponožky spolu navonok nesúvisia zahrajú nás úplne rovnako ako tie, ktoré k sebe patria. Rovnako si ľudia s Downovým syndrómom k nám – bežným ľuďom patria, obohacujú naše životy, sú neodmysliteľnou súčasťou rodín, školských kolektívov, športových družstiev, divadelných a tanečných súborov. Preto aby sme vždy mali na pamäti to, že prijímame všetkých členov spoločnosti rovnako si žiaci siedmeho ročníka pre svojich spolužiakov pripravili divadlo o škaredom káčatku. Na tomto príklade sme si všetci pripomenuli, že byť iný neznamená byť zlý.

          • CYBER CYRANO

          • V utorok 14.3.2023 sme so žiakmi najvyšších ročníkov navštívili PIEŠŤANSKÚ ELEKTÁREŇ a vyše hodiny strávili pozeraním na divadelné spracovanie mrazivého príbehu tínedžeriek a tínedžerov o (ne)skutočnej virtuálnej realite. Nakoľko je téma kyberšikany v súčasnosti veľmi aktuálna, mal tento príbeh čo povedať aj našim žiakom a veríme, že si z neho vzali poučenie.

          • Medzinárodný deň šťastia

          • Aký je dnes deň? Nie je iba obyčajný pondelok. V tento deň 20.03. si pripomíname medzinárodný deň šťastia. Deti v školskom klube na tento deň nezabudli. Pripomenuli si ho viacerými aktivitami. Každý mal na chrbte papier so svojim menom. Na tento papier mu spolužiaci napísali čo majú na ňom radi. Druhá aktivita, ktorá na malých školákov čakala bola balónová párty. Na balóniku mal každý svoje meno. Počas hudby si deti balóniky hádzali medzi sebou. Keď hudba skončila, každý zobral balón, ktorý bol k nemu najbližšie. Vrátil ho človeku, ktorému patrí. Takto sme si pripomenuli, že ak sa o šťastie podelíme, budeme ho mať viac. Na záver si deti vyrobili krásne štvorlístky ako symbol šťastia. Tie si však nenechali. Darovali si ich navzájom aj s nádherným prianím.  Krásne slová vyčarili šťastný úsmev na tvárach všetkým deťom. Tak prajeme veľa šťastia aj vám všetkým.

          • Popoludnie v knižnici

          • Piatkové popoludnie deti zo školského klubu II. a III. oddelenia strávili v knižnici. Po nie dlhej ceste ich čakala veľmi milá pani bábkoherečka Viki. Tá si pre našich školákov pripravila rozprávku o zajačikovi, ktorý sa volal Eduard. Namyslený zajko sa od svojej pôvodnej majiteľky Eby dostal na rôzne miesta, kde ani nechcel. Striedal majiteľov, striedal mená, pretože ako to s hračkami býva, každý kto ju má, dá jej vlastné meno. Chvíľu žil na loďke, chvíľu v smetiaku, chvíľu sa volal Zvonko a chvíľu Zuzka. Nakoniec sa však ocitol v obchode, kde na neho natrafila jeho pôvodná majiteľka a zajko Eduard, ktorému sa počas celého putovania zmenilo srdiečko na dobré a láskavé sa vrátil domov. A rovnako tak aj naši školáci. Plný nových zážitkov sa tešili na svojich rodičov a súrodencov, ktorým o krásnom divadle porozprávali.

          • Hollého pamätník

          • Po velikánovi slovenskej poézie je  pomenovaná každoročná súťažná prehliadka v umeleckom prednese  poézie a prózy „Hollého pamätník“. Dňa 16. 03. 2023 sa nádejní recitátori našej školy spoločne stretli so svojimi vyučujúcimi v  školskom kole. 18 žiakov postúpilo z triednych kôl a predviedlo prítomnej porote i publiku emotívny umelecký zážitok.

            Výsledky školského kola súťaže:

            Všetkým recitátorom Gratulujeme! Postupujúcim prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

          • 2% z dane za rok 2022

          • Vážení rodičia,

            chceli by sme Vás poprosiť o darovanie 2% z dane pre našu Základnú školu, prostredníctvom nášho Rodičovského združenia. Tlačivo k vyplneniu je dostupné tu.

          • Návšteva Msk - 1.B a 3.A

          • Žiaci navštívili Mestskú knižnicu, kde si pozreli divadelné predstavenie o príhodách ježka Jaška a jeho nečakanej návšteve, ktoré pripravilo Divadlo SpozaVoza.

          • Ľudské práva na hodine OBN

          • V uplynulom týždni si žiaci 8.A a 8.B triedy prakticky pripomenuli dôležitosť ľudských práv. V úvode hodiny si povedali dôležité teoretické poznatky o tejto téme. Žiačky 8.A si pripravili články z novín a internetu na ktorých svojim spolužiakom ukázali kde a ako sú ľudské práva porušované. Po tejto časti už ôsmakom nič nebránilo pustiť sa na vec. Postavili si pyramídu občianstva, kde si zapísali aké ľudské práva poznajú. Následne si ich spoločne zadelili do niekoľkých odvetví. V závere hodiny pri opakovaní si na balóny napísali spomenuté a  naučené ľudské práva. Úlohou žiakov bolo prasknúť ten balón, ktoré právo pokladajú za nepotrebné a mohli by žiť aj bez neho. Žiaci sa zhodli, že to nebola veru jednoduchá úloha. Hodina žiakov veľmi zaujala a veríme, že nadobudnuté vedomosti si uchovajú v pamäti čo najdlhšie. Pretože človek si najviac zapamätá práve z toho, čo sám vyskúša.

          • Ako vrabček vo svete čarovné slovíčka hľadal

          • V rámci mesiaca marec - MESIAC KNIHY, sa dňa10.3.,uskutočnilo divadelné predstavenie Ako vrabček vo svete čarovné slovíčka hľadal. Pripravili ho žiaci 9.ročníka pre svojich mladších spolužiakov, pod vedením p. učiteľky Konvalinkovej. Predvedené výkony hercov, v kostýmoch, ktoré si sami zhotovili sa žiakom veľmi páčili, boli plné smiechu, zábavy ale aj poučenia. Námaha hercov bola odmenená veľkým potleskom a radosťou v tvárach deti aj dospelých.

          • Darčeky k MDŽ od detí z ŠKD

          • 8.marec patrí všetkým ženám. O dôležitosti týchto významných osôb v našich životoch sa v posledných dňoch rozprávali aj deti zo školského klubu detí. Pripomenuli si aké dôležité veci pre nás naše maminky, babičky, sestričky, tety či pani učiteľky robia. A nezostalo iba pri slovách. Deti si počas tvorivých dielní pripravili drobné radosti k tomuto sviatku. Pani učiteľky potešili voňavou šálkou čaju a na maminky a babičky čakala krásna "osmička" plná kvetov. Veríme, že nie len tento deň ale i všetky ostatné dni v kalendári budeme myslieť na dôležité posolstvo tohto sviatku.