• Pohádky z knihovni

          • 33 žiakov školského klubu sa zúčastnilo akcie mestskej knižnice Piešťany v našej hudobnej učebni prezentácie knihy. Knihu prezentoval pani autorka Zuzana Pospíšilová.

          • Projekt "Záložka do knihy spája školy".

          • Projekt, ktorý sme robili so všetkými žiakmi našej školy v rámci školskej knižnice. Projekt sa volal "Záložka do knihy spája školy". 

            Prebiehal v októbri. Deti vyrobili záložky a poslali sme ich žiakom pridelenej školy z Veľkého Šariša. Od nich sme tiež potom dostali záložky. Takže to bola taká výmena.

            Martina Pechová

          • Deň boja za slobodu a demokraciu

          • Deň boja za slobodu a demokraciu slávime od roku 2001

            Podobne ako v roku 1939 aj v novembri 1989 zohrali najmä v Prahe a Bratislave významnú úlohu študenti vysokých škôl.

            Bratislava 14. novembra (TASR) - Na Slovensku sa od roku 2001 slávi 17. november aj ako Deň boja za slobodu a demokraciu. Dátum 17. november sa spájal s Medzinárodným dňom študentstva. Odpor proti totalitnej moci počas druhej svetovej vojny si 17. novembra pripomínajú študenti na celom svete. Medzinárodný deň študentstva vyhlásil v Londýne Medzinárodný zväz študentstva v roku 1941 na manifestácii solidarity s českými študentmi ako spomienku na rozpútanie fašistického teroru proti českým vysokým školám a ich študentom v roku 1939.Podobne ako v roku 1939 aj v novembri 1989 zohrali najmä v Prahe a Bratislave významnú úlohu študenti vysokých škôl. Stali sa katalyzátormi všetkých neskôr nasledujúcich zmien. Udalostiam zo 17. novembra 1989, keď sa študentskými demonštráciami začala Nežná revolúcia, predchádzali nelegálne stretnutia študentov v Prahe aj v Bratislave. Poslucháči vysokých škôl ich zorganizovali v predvečer Medzinárodného dňa študentstva. V novembri 1989 príslušníci Verejnej bezpečnosti na Národnej triede v Prahe zbili študentov, ktorí demonštrovali za základné ľudské práva. Postupne udalosti na podporu študentov a na vyjadrenie odporu voči socialistickému zriadeniu nadobúdali väčší rozmach, až vyústili do pádu režimu. Rok 1989 priniesol národom v Československu, ako aj miliónom ďalších ľudí v strednej a východnej Európe, slobodu, demokraciu, obnovenie ľudských práv a slobodu vo vyznávaní viery.Federálne zhromaždenie (FZ) ČSFR schválilo 9. mája 1990 zákon č. 167/90 Zb. z., na základe ktorého sa 17. november - Deň boja študentov za slobodu a demokraciu - stal pamätným dňom ČSFR. Národná rada SR na svojom zasadnutí 20. októbra 1993 prijala nový zákon č. 241/1993 Zb. z., ktorým zrušila ustanovenia zákona č. 167/90 Zb. z. a 17. november - Deň boja proti totalite - vyhlásila za pamätný deň SR.Poslanci NR SR napokon 25. októbra 2001 rozhodli schválením príslušného zákona, že 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu - bude štátnym sviatkom SR.V Českej republike je 17. november, Deň boja za slobodu a demokraciu, štátnym sviatkom od roku 2000.

          • Aby bolo deti dobre počuť

          • aj tento rok sa bude pri príležitosti 19. novembra - Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí konať Bubnovačka „Aby bolo deti lepšie počuť.“ 5. ročník tejto skvelej akcie sa bude konať 19. novembra 2018, v čase od 10:00 do 11:00 hod. v Športovej hale Olympia, Chrenovská 22/16, Nitra.

            Podujatie, ktoré úspešne rozbehlo a organizovalo nitrianske Centrum Slniečko, n.o., člen Koalície pre deti Slovensko, je teraz pod záštitou Koalície pre deti Slovensko. Zapojiť sa môžete akoukoľvek formou - bubnovaním v laviciach, na chodbe, na dvore, hokejkami na ľade, dupotaním na ihrisku,... Najviac sa však potešíme, ak sa zúčastníte spoločnej „Bubnovačky“ v Športovej hale Olympia v Nitre.  Rytmus bude strážiť bubnová show CAMPANA BATUCADA na čele s Igorom „Presidente“ Holkom.

            Myšlienkou Bubnovačky je „Aby bolo deti dobre počuť“. Práve preto budú deti, učitelia, rodičia i ďalší dospelí bubnovať na všetkom, čo dáva priestor na vybubnovanie čo najväčšieho hluku – prineste si okrem hudobných nástrojov, aj vedrá, hrnce, varechy, plastové fľaše – kreativite sa medze nekladú.

            Spoločne budeme bubnovať, čo nám budú „ruky a nohy stačiť“ a ukážeme všetkým, že deti a ich hlas sú pre nás dôležité!
            V prípade akýchkoľvek otázok sme vám k dispozícii na bubnovacka@centrumslniecko.sk. Prosím, nahláste svoju účasť, ak plánujete prísť. 
            Viac o Centre Slniečko, n.o. na www.centrumslniecko.sk    www.bezmodrin.sk    www.kozmove-dobrodruzstva.sk   www.facebook.com/centrum.slniecko.nitra

          • Deň otvorených dverí na tanečnom konzervatóriu


          •  

            SÚKROMNÉ TANEČNÉ KONZERVATÓRIUM
            Dušana Nebylu
            Kalinčiakova 47, 917 01 Trnava

            Vás pozýva na
            DEŇ  OTVORENÝCH  DVERÍ
            dňa 1. DECEMBRA 2018 (sobota)
            od  9.00 h. do 13.00 v priestoroch školy

            Uvidíte ukážky z hodín klasického, ľudového, moderného a charakterového tanca.
            Tešíme sa na Vašu účasť. Všetci ste vítaní, predovšetkým žiaci 5. ročníka ZŠ, ktorí majú záujem o štúdium tanca, a ich rodičia.
             
            Web: www.stkdn.sk
            Email: stkdn@stkdn.sk
            Tel. : +421 903 404 372
            FB:   Súkromné tanečné konzervatórium Dušana Nebylu v Trnave


             

             

          • Prezentácia

          • Mestská knižnica mesta Piešťany a Piešťanské informačné centrum

            Vás srdečne pozývajú na

            cestovateľskú prezentáciu Ing. Štefana Sulíka

            „Namíbia - očakávania, predstavy a skutočnosť“,

            ktorá sa bude konať v stredu 14. novembra 2018 o 17.30 h

            v priestoroch Piešťanského informačného centra na Pribinovej ulici č. 2.

          • Hlasujete v sobotu a v nedeľu

          • Ako hlasovať. Otvoríte v prehliadači ( google alebo Firefox)

            talentagent.sk   zadáte

            Email...................... a heslo.................................. prihlásenie

            Hľadáte- Jeseň na škole

            Tam vyhľadáte obrázok Gizela -  Jeseň na škole

            Spustenie hlasovania: 9.11.2018 o 11:00 hod.

            Koniec hlasovania: 10.11.2018 o 20:00 hod.

             

            Ďakujeme za Vaše jesenné výzdoby s ktorými ste sa zapojili do súťaže „Jeseň na našej škole“.

            Dovoľujeme si Vám teraz predstaviť propozície k súťaži.

             

            Spustenie hlasovania: 9.11.2018 o 11:00 hod.

            Koniec hlasovania: 10.11.2018 o 20:00 hod.

             

            Ukončenie súťaže: vyhrávajú prvé 2 fotografie s najvyšším počtom bodov,

            2 fotografie, ktoré vyberie porota Talent Agent.

             

            Ako môžeme hlasovať?

            1. Kliknutím na tlačidlo Hlasuj  - 1x za 5 minút, za jeden klik získate

            5 bodov.

            2. Poslaním SMS v tvare: talent(medzera)SMS ID(číslo pod každou

            fotografiou) na 7009, za jednu SMS získate 500 bodov. Cena spätnej SMS správy je 1,60 € s DPH.

            3. Kreditom -  dobitím kreditu na stránke http://talentagent.sk/dobitie/kredit - získate vždy toľko bodov, koľko potrebujete bez obmedzení, kredit môžete pridávať 1x za 60 sekúnd.Získate napríklad za  10€ až 16250 bodov...Kredit má platnosť až do konca roka 2019!

             

            Naši žiaci poslali do súťaže fotografiu , za ktorú treba hlasovať.

          • Voľby

          • Štyri volebné miestnosti sú pripravené na voľby poslancov a primátora. Mesto Piešťany má 2 volebné obvody. Druhý je v našej škole a volíme 8 poslancov a jedného primátora.

          • Koniec I. svetovej vojny

          • Slovensko si pripomenulo100. výročie skončenia prvej svetovej vojny

            Prvá svetová vojna vypukla 28. júla 1914, keď Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku.

            Tohtoročné sté výročie skončenia prvej svetovej vojny (1914 - 1918) a Medzinárodný deň vojnových veteránov si Ministerstvo obrany SR pripomenulo pietnym aktom pri pamätníku príslušníkov západného odboja na Šafárikovom námestí v Bratislave. V nedeľu 11. novembra o 10.00 h na vojenskom cintoríne v Petržalke-Kopčanoch a o 14.30 h na vojenskom cintoríne v Trenčíne-Kubrej. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

            Ako Medzinárodný deň veteránov si svet 11. novembra pripomína skončenie prvej svetovej vojny. Prímerie medzi krajinami Dohody a Nemeckom bolo podpísané v reštauračnom vozni francúzskeho generálneho štábu v lesíku Compiegne vo Francúzsku 11. novembra 1918 o 11. hodine.

            Tento deň má aj iné názvy: v štátoch Spoločenstva národov (Commonwealth) jeho oficiálny názov znie Deň pamäti (Remembrance Day), v Spojených štátoch amerických ako Deň veteránov, vo Francúzsku a niektorých ďalších západoeurópskych krajinách ako Deň prímeria. Zaužíval sa aj názov Deň červených makov.

            Prvá svetová vojna vypukla 28. júla 1914, keď Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku. Ako zámienka poslúžil atentát na následníka rakúskeho trónu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajeve. Počas vojny sa Slováci v rakúsko-uhorskej armáde dostali do mnohých nielen európskych, ale i exotických oblastí. Priame frontové udalosti na území dnešného Slovenska prebiehali len od decembra 1914 do konca apríla 1915. Koniec vojny znamenal koniec monarchií, napríklad Rakúsko-Uhorska, Osmanskej ríše, Nemecka i Ruska, naopak, vznikli nové štáty, ako Československo, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, neskôr Juhoslávia. Straty na oboch predtým znepriatelených stranách predstavovali: približne desať miliónov mŕtvych, asi 21 miliónov zranených a 7,7 milióna nezvestných.

            V prvej svetovej vojne stáli proti sebe štáty Dohody (na začiatku vojny: Francúzsko, Rusko, Spojené kráľovstvo, časom sa pridalo Taliansko, USA, Japonsko) a Ústredné veľmoci (Nemecko, Rakúsko-Uhorsko, pridala sa Osmanská ríša a ďalšie).

            Kanadský vojenský lekár John McCrae (1872 - 1918) v máji 1915, keď sa v oblasti západného Flámska zúčastnil na bitke o belgické mestečko Ypres, zložil báseň o divých makoch na hroboch padlých, uviedla Únia vojnových veteránov (ÚVV) SR na svojej webovej stránke. Na útrapy a bolesť ranených vojakov si nemohol zvyknúť, tlmil ich písaním básní. Očitý svedok seržant Cyril Allison opísal, že v to ráno, keď vial východný vetrík, sa červené maky medzi hrobmi akoby vlnili. Do svojej básne vpísal bolesť, ktorú prežíval, papierik s ňou zahodil. Okoloidúci dôstojník ho zodvihol a poslal do Anglicka, kde ju publikovali v časopise Punch 8. decembra 1915. Pre členku americkej asociácie Mladí kresťania Moiny Belly Michaelovej (1869 - 1944) sa báseň stala inšpiráciou - z divého maku urobila symbol obetí dovtedy najväčšieho vojnového konfliktu. Svoju ideu realizovala, keď divý mak ako symbol spomienky na vojnové hrôzy prvýkrát prijali v roku 1920 americkí vojnoví veteráni. V roku 1921 kvet divého maku ako symbol nového života rozšírila Anne Guérinová z Francúzska medzi kanadskými a britskými legionármi. V tom istom roku sa k symbolu červeného maku prihlásila aj Austrália, uviedla ÚVV SR.

            V Spojenom kráľovstve, v štátoch Spoločenstva národov, vo Francúzsku a ďalších európskych krajinách tradične 11. novembra o 11. hodine si dvoma minútami ticha pripomínajú hodinu podpísania prímeria.

            V USA je tento deň venovaný pamiatke všetkých vojakov, ktorí padli v bojoch. Rovnako to platí aj v prípade Spojeného kráľovstva, Kanady a Austrálie. Vo Francúzsku je 11. november od roku 1922 štátnym sviatkom a pripomína sa ním víťazstvo a mier. Zo zákona z roku 2012 je 11. november aj vo Francúzsku venovaný všetkým vojakom, ktorí padli za Francúzsko nielen v prvej, ale aj v druhej svetovej vojne a vo všetkých operáciách v zahraničí.

            Prvá svetová vojna pred rokom 1939 známa ako Veľká vojna alebo Svetová vojna bol ozbrojený konflikt globálnych rozmerov trvajúci od 28. júla 1914do 11. novembra 1918, ktorý sa odohrával prevažne na území Európy, ale aj v Afrike, Ázii, na oceánoch, na Blízkom východe a inde. Bol to dovtedy najväčší vojnový konflikt v dejinách ľudstva.

            Zámienkou vojny sa stal úspešný atentát na arcivojvodu a následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d'Este. Rakúsko-Uhorsko následne vyhlásilo vojnu Srbsku, čím vyvolalo reťazovú reakciu vedúcu k vojne dvoch veľkých koalícií, ktoré mali za následok rozšírenie vojny po celej Európe v priebehu jediného mesiaca.

            Na jednej strane stáli štáty Dohody, ktoré na začiatku vojny tvorilo Francúzsko, Rusko a Spojené kráľovstvo. Neskôr sa k nim pridalo Taliansko (1915), USA (1917), Japonsko a ďalšie. Ich oponentom boli Ústredné veľmoci – Nemecko a Rakúsko-Uhorsko. Neskôr sa k nim pridala Osmanská ríša, Bulharsko a ďalší. Neutrálne do konca vojny v Európe zostalo Španielsko, Švajčiarsko a škandinávske krajiny.

            Boje v Európe sa viedli na viacerých frontoch (východný, západný, taliansky, balkánsky a ďalšie). Významný bol predovšetkým západný front, kde sa viedla dlhodobá zákopová vojna. Počas vojny bolo zmobilizovaných viac než 60 miliónov vojakov. Vojna sa skončila kapituláciou Ústredných veľmocí. Prímerie bolo podpísané o 5:00 11. novembra 1918 v Compiègne a začalo platiť od 11:00. Formálnym zakončením vojny však boli až Parížske predmestské zmluvy podpísané s jednotlivými porazenými krajinami v priebehu roku 1919.

          • Bezplatné stravovanie

          • Školy na stravovanie zadarmo nie sú pripravené

            • Školy
            • 2. novembra 2018, 12:00
            • Autor: Redakcia

            Zvládnu piešťanské základné školy bezplatné stravovanie pre všetky deti? I táto otázka rezonovala na minulotýždňovej mestskej rade. Primátor Miloš Tamajka sa rokovania nezúčastnil, viceprimátor Martin Valo stanovisko nezaujal a prednosta mestského úradu Eduard Strapatý hovoril neurčito o tom, že sa tým budú zaoberať. Predsedníčka komisie pre školstvo a mládež Iveta Babičová však tvrdí, že vedenie radnice situáciu podceňuje a je veľmi vážna.

            Podľa slov Ivety Babičovej, ak radnica nezačne okamžite konať, piešťanské základné školy bezplatné stravovanie nezvládnu. © pixabay.com

            Obedy pre všetkých žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl by mali byť zadarmo od 1. januára 2019. Ešte počas leta to vyhlásil predseda strany Smer-SD Robert Fico. Každé dieťa by tak malo od štátu dostať 1,20 eur na deň na stravovanie. Za školský rok je to pre jedno dieťa okolo 220 eur.

            Z viacerých miest Slovenska sa však už dlhšiu dobu ozývajú hlasy, že školy s týmto sociálnym balíčkom budú mať problémy hlavne s kapacitou svojich kuchýň či jedální.

            Bezplatné stravovanie predškolákov organizačné problémy nikomu nerobí, nakoľko škôlkari sa stravujú všetci. Mení sa len to, že tým najstarším v zmysle Ficovho sociálneho balíčka stravu uhradí štát. Problém však je na základných školách, a to aj na piešťanských. Zisťovali sme, ako sú na tom školské zariadenia, ktorých zriaďovateľom je mesto. Keďže radnica s nami už tri roky nekomunikuje, obrátili sme sa s otázkami na predsedníčku mestskej komisie pre školstvo a mládež Ivetu Babičovú.

            Najväčšie školské zariadenie v Piešťanoch je základná škola s materskou školou na sídlisku Adam Trajan. Koľko vlastných stravníkov musí po prijatí zákona ZŠ F. E. Scherera zabezpečiť, má na to dostatočnú kapacitu kuchyne, ale aj jedálne?

            ZŠ F. E. Scherera v súčasnosti stravuje 133 detí v materskej škole (desiata, obed a olovrant), 120 detí v základnej škole a 37 zamestnancov. Spolu to je 556 pripravovaných porcií jedál denne, z toho 290 obedov. Po prijatí zákona sa zvýši počet stravníkov základnej školy o 79. Škola musí pripraviť 635 porcií jedál denne, teda 369 obedov, čím prekračuje kapacitu svojej kuchyne o 69 obedov.

            Ešte väčší problém však nastáva v súvislosti s inou základnou školou. Nakoľko ZŠ M. R. Štefánika nemá vlastnú kuchyňu a pri plnom počte stravníkov tejto školy nebude kuchyňa na ZŠ Brezová, ktorá im varila doteraz, kapacitne stačiť. Mesto uvažuje o možnosti, že deťom zo ZŠ M. R. Štefánika navarí ZŠ F. E. Scherera.

            Tým sa na ZŠ F. E. Scherera zvýši počet denne varených obedov o 300 a počet všetkých jedál denne, ktoré by mali od 1. januára 2019 navariť, dosiahne číslo 935! A tu sa stáva súčasný stav kuchyne a jedálne nedostatočný. Kapacita kuchyne je podľa prevádzkového poriadku schváleného nadriadeným orgánom 300 obedov.

            Má podľa vášho názoru ZŠ F. E. Scherera bez investícií, či už do miezd pre navýšenie personálu, alebo nového zariadenia, vôbec kapacitu uspokojiť všetkých stravníkov, ktorých sa bude týkať bezplatné stravovanie?

            ZŠ F. E. Scherera má iba priestorové možnosti. Treba vybaviť kuchyňu, jedáleň a hlavne prijať pracovné sily. Celkové náklady predstavujú podľa odhadu školy asi 199-tisíc eur. Tieto peniaze mesto v rozpočte na rok 2019 nevyčlenilo, čo pokladám za nezodpovedné. Ja totiž považujem stravu zadarmo za dobrý krok. Deti potrebujú zdravú, pravidelnú stravu a rodičia často nemajú peniaze. Dúfam, že to pomôže hlavne mladým rodinám a všetci si budú jedlo vážiť. Avšak najväčší problém bude zohnať kuchárky do jedálne. Je to ťažká práca za nízku, často minimálnu mzdu.

            Ako sú na tom podľa vás ostatné školy, ktorých zriaďovateľom je mesto? Zvládnu nápor stravníkov, keďže všetci budú mať bezplatné obedy?

            Myslím si, že celkom bez problémov to nepôjde, ale verím, že to riaditelia škôl zvládnu. Však už je načase variť v moderných kuchynských zariadeniach, ako sú konvektomaty, indukčné pece a podobne.

            Čo bude musieť urobiť vedenie mesta, prípadne zastupiteľstvo, aby sa zvládlo zabezpečenie bezplatného stravovania v školských zariadeniach, za ktoré ako zriaďovateľ zodpovedá?

            V rozpočte na rok 2019 treba vyčleniť čiastku minimálne 300-tisíc eur na vybavenie kuchýň a jedální základných škôl vrátane rekonštrukcie kuchyne na ZŠ F. E. Scherera a s touto rekonštrukciou neotáľať, pretože už včera bolo neskoro.

            Počíta návrh rozpočtu mesta na rok 2019 s potrebou zabezpečiť naplnenie zákona o bezplatnom stravovaní žiakov piešťanských základných škôl?

            Nie.

            Jozef Vojčiniak