• Deň učiteľov

          •                                   Deň učiteľov

            Pre mnohých z nás sú učitelia dôležitými osobnosťami v našich životoch, mnohí si pamätáme našu prvú pani učiteľku. A mnohí tiež poznáme aj Deň učiteľov.

            "Jediným učiteľom hodným tohto mena je ten, kto vzbudzuje ducha slobodného premýšľania a rozvíja cit osobnej zodpovednosti." (Ján Amos Komenský)

            Kto by hľadal na internete, dopátral by sa k Svetovému dňu učiteľov. Ten bol ustanovený v roku 1994 na deň 5. októbra. Tento dátum vybralo UNSECO ako pripomienku podpisu Charty učiteľov podpísanú v roku 1966.

            Korene oslavovania Dňa učiteľov však siahajú hlboko do 19. storočia. Veda začala v tomto období výrazne dominovať a učiteľstvo posilnilo na význame. Preto sa stávalo, že jednotlivé štáty si v snahe uctiť vlastných kvalitných pedagógov ustanovili vlastné Dni učiteľov. Rôzne krajiny si pre Deň učiteľov zvolili aj rôzne pamätné dátumy. U nás k ustanoveniu Dňa učiteľov prišlo v roku 1955. Československá vláda stanovila dátum - 28. marec. 

            Prečo 28. marec? V tento deň, pred 426 rokmi, sa narodil človek známy aj ako učiteľ národov - Ján Amos Komenský. Komenského životný príbeh veľmi dobre reflektoval vtedajšie turbulentné zmeny v Európe. Zúrila reformácia, náboženské vojny boli na dennom poriadku. Ján Ámos Komenský sa od detstva musel pre svoje náboženské presvedčenie neustále sťahovať. Výpočet destinácii je skutočne pestrý. Od Čiech cez dnešné Slovensko, Poľsko, Holandsko, či dokonca Švédsko. Vzhľadom na jeho pedagogickú činnosť mu preto prischla prezývka Učiteľ národov. Komenského pedagogickú činnosť a názory možno v mnohých prípadoch uplatniť aj dnes. Stačí uviesť napríklad päť Komenského zásad (názornosť, systematickosť, sústavnosť, aktívnosť, trvalosť, primeranosť). Ide o nadčasové zásady, ktoré sa v mnohom stali súčasťou moderných učebných osnov.

            Na záver si dovolíme apel na čitateľa. Pokiaľ existuje učiteľ, ktorého si ako človeka vážime, dajme mu to najavo, môže ho to povzbudiť k ďalšej práci.

            (A. Bielesz)

             

          • Výtvarná súťaž

          • Celoslovenskej výtvarná súťaž "Povesti Dunajskej kráľovnej", ktorá vznikla pri príležitosti 100. výročia narodenia slovenskej autorky, editorky a zberateľky slovenských ľudových povestí Márie Ďuríčkovej.

            Súťaž pripravujeme v spolupráci s Literárnym informačným centrom Bratislava, časopisom Slniečko, s vydavateľstvami BUVIK, SPN - Mladé letá, Ikar, s Vydavateľstvom Matice Slovenskej a je určená pre žiakov 2.-4. ročníka všetkých základných škôl, špeciálnych škôl, školských klubov a základných umeleckých škôl. Témou súťaže je ľubovoľnou výtvarnou technikou stvárniť svoju obľúbenú povesť Márie Ďuríčkovej vo formáte A3. Vyhodnotenie a ocenenie úspešných detí prebehne v mesiacoch máj - jún 2019 a bude spojené s vernisážou výstavy ocenených detských prác.
            Veríme, že sa Vaša škola do súťaže zapojí a tak všetci spolu dôstojne oslávime výročie jedinečnej slovenskej spisovateľky Márie Ďuríčkovej.

                                                                         Bc. Barbora Varačková

                                                      Mestská knižnica mesta Piešťany

          • Súťaž - MODERNÉ TANCE

          • súťaž Moderné tance, ktorá sa uskutočnila v kine Fontána.

            V prvej kategórii sa umiestnili žiaci IV. A a IV. B s Country tancom na 2. mieste,

            a dievčatá zo IV. A s moderným tancom získali cenu poroty.

            Pripravovali: Podhradská, Pechová , Koštálová.

          • Beseda

          • Beseda pre žiakov 9. ročníka na tému "Tresnoprávna zodpovednosť "  s pánom Žlnayom z Mestskej polície Piešťany.

          • Fašiangový karneval pre MŠ -

          • Fašiangový karneval pre MŠ - pripravili žiaci 9. roč. - Natália Špiriaková, Rebeka Macháčová, Petra Obuchová a Anna Bas pod vedením Mgr. Mikeskovej. Pre deti pripravili súťaže, hry, diskotéku a tanec s balónikmi.

          • Hlasuj!!!!!

          • Hlasujte v ankete Európsky strom roka 2019 za našu Lipu z Kopčian!

            Od 1. do 28. februára môžu ľudia zahlasovať za slovenskú lipu v prestížnej súťaži Európsky strom roka 2019. Hlasovanie bude prebiehať na oficiálnej stránke www.treeoftheyear.org. Lipa z Kopčian, víťaz ankety Strom roka 2018, bude reprezentovať Slovensko v boji o titul spolu s ďalšími 14 krajinami starého kontinentu.

            28. január 2019

            Strážkyňa veľkomoravských tajomstiev

            Druh: Lipa veľkolistá (Tilia platophyllos)

            Vek: 235 rokov

            Región: Kopčany, okres Skalica, Slovenská republika

            Lipa strážiaca tajomstvá

            Na okraji obce Kopčany, na tichej lúke, stojí stará lipa a starý kostol. Navzájom sa chránia a odolávajú nástrahám počasia už viac než dvesto rokov. Kostolík z 9. – 10. storočia je jedna z najstarších stavieb veľkomoravského obdobia na Slovensku. Tvoria pre našu krajinu typickú sakrálnu dvojicu - Lipa svojimi koreňmi chráni zabudnuté príbehy predkov z dôb Veľkomoravskej ríše a dotvára neopísateľnú atmosféru tohto archeologicky a kultúrne významného miesta.

            https://www.treeoftheyear.org/ETY/media/2018/oznaceni_hlasovani_hneda.pngNominoval: OZ Kozel

            Organizátor národnej ankety: Nadácia Ekopolis

            GPS: N 48 47.772, E 17 06.523

            Finalisti ankety Európsky strom roka 2019

             

             

            https://www.treeoftheyear.org/getmedia/46445c0a-9519-4dfd-8ff4-629503236153/117228a;.aspx?width=600 https://www.treeoftheyear.org/getmedia/6cb3ac02-4dcc-4f36-826c-c4125144e626/117228b;.aspx?width=600

          • Vážení rodičia

          • dovoľujeme si Vás informovať o novej ponuke štipendijného programu „Mladí profesionáli Scania". Na základe skúseností z Českej republiky, ponúkame v školskom roku 2019/2020 v spolupráci
            s partnerskou Strednou odbornou školou automobilovou v Trnave, štipendium v rámci školského vzdelávacieho programu – Automechanik – opravár nákladných automobilov a autobusov Scania.

            Ide o trojročný odbor zakončený výučným listom (kód: 2487H 01), ktorý sme úspešne začali od školského roka 2018/2019. Štipendijný program je určený žiakom z celej Slovenskej republiky a ponúka veľa výhod. Okrem mesačného štipendia až do výšky 120 EUR, poskytujeme žiakom zdarma tiež ubytovanie a stravovanie. Prispievame tiež na dopravu až do výšky 50 EUR.
            Nástupný bonus pri uzavretí pracovného pomeru po absolvovaní štúdia je aktuálne 300 EUR.

            Žiaci nášho štipendijného programu študujú na SOŠA v Trnave a praxujú v servisoch Scania s najnovšími technológiami a pod vedením skúsených odborníkov. Štúdium bude kombináciou teórie v škole
            s praxou v Scania servisoch v blízkosti bydliska konkrétneho žiaka (týždeň teórie, týždeň praxe). Po úspešnom absolvovaní trojročného štúdia majú žiaci možnosť stať sa súčasťou našich servisných tímov v rôznych lokalitách na Slovensku. Majú tiež možnosť stáže priamo vo výrobnom závode spoločnosti Scania vo Švédsku.
             

            Scania v rámci svojho stredoeurópskeho regionálneho pôsobenia poskytuje rovnaký program aj v Českej republike a v Maďarsku.   

            Ak poznáte niekoho, koho môže táto príležitosť s vyhliadkou práce v spoločnosti Scania zaujímať, prosíme o Vaše odporučenie a tiež o upozornenie žiakov a ich blízkych na náš vzdelávací a štipendijný program.

            Všetko o štipendijnom programe Scania Mladí profesionáli nájdete na webe mladiprofesionali.sk